Loading...

Het Best(s)e Beest

Met onderstaande tekst heb ik meegedaan aan de schrijfwedstrijd Pronk!

Bij deze wedstrijd was het de bedoeling dat je een stuk ging schrijven van max. 2200 tekens over een kustobject bij jou in de buurt. Ik heb een stuk geschreven over De Mol van Best. 

Het Best(s)e beest

Een aantal jaar geleden, in 2009, dook een mol van zeven meter hoog op uit de spoortunnels van het Brabantse Best. Hij is helemaal uit China komen kruipen omdat zijn schepper hem daar heeft laten maken voor maar liefst 137.100 euro.

Het bronzen beest had grote klauwen en een staart in de vorm van een soort boor. Hiermee zou hij de spoortunnel van Best persoonlijk hebben gegraven. Eerst vonden de bewoners van Best (onder wie ik) hem maar raar, maar hoe langer de grote mol voor het station stond, hoe meer mensen zich aan hem gingen hechten. Zo erg zelfs dat hij het toonbeeld werd van de gemeente. De mol bewaakte vol trots dag in dag uit de spoortunnel en groette iedereen die Best in of uit ging.

Een half jaar na zijn komst ontdekte men dat de mol uit zijn vel begon te scheuren. De verantwoordelijke voor de mol, zijn maker meneer Claassen, had niet genoeg geld om het beest op te lappen. Het einde van de mol van Best was dus in zicht. Toch besloot de gemeente dat ze niet zonder te vechten de mol ten onder konden laten gaan. Er werd 60.000 euro voorgeschoten om de huid van de mol te laten repareren. Speciaal kwamen er mensen uit zijn geboorteland, China, overgevlogen om de mol waar nodig te lassen.

Het mocht helaas niet baten, de mol had een te dunne huid, van maar 3 á 4 millimeter dik, en die bleef zitten met zijn scheuren. Tom Claassen heeft als goedmakertje voor Best, nieuwe beesten gedoneerd aan de gemeente. Eerst een konijn en een aantal jaar daarna een “groot nieuw wit beest” zoals hij hem zelf had genoemd.

Toch kon de gemeente haar toonbeeld niet laten vergaan. Best houdt van de mol en de mol houdt van Best. Dit werd ook duidelijk tijdens de nagellak actie van Serious Request in 2016. Iedereen lakte in dat jaar zijn of haar nagels voor de zieke Tijn Kolsteren en doneerde vervolgens 1 euro. De mol vond dit duidelijk ook een goed doel, aangezien hij een hele poos met fel gelakte nagels heeft gestaan.

Zo een betrokken bewoner van Best mag je niet laten stikken. Tot op de dag van vandaag komt eens in de zoveel tijd een groep professionals de mol verzorgen. Ondanks heel zijn bewogen verleden, staat de Mol nog fier overeind op de spoortunnel van Best om zo nog heel lang iedereen te begroeten die door zijn zelfgebouwde spoortunnel rijdt.